Logo van de Lettervrouw

manuscriptanalyse &
schrijfcoaching

Wie is de Lettervrouw?

De Lettervrouw is in 2005 opgericht door Maaike Molhuysen en eind 2009 versterkt met Lili de Ridder. Inmiddels hebben we de helpende hand geboden aan honderden auteurs, van wie een aanzienlijk aantal vervolgens de weg wist te vinden naar literaire tijdschriften en gerenommeerde uitgeverijen.

Sinds 2012 verzorgen we ook de coaching tijdens de retraites van Schrijfretraite.nl. Maaike is bovendien actief als redacteur, terwijl Lili in de regio Den Bosch cursussen Proza schrijven geeft.

Maaike Molhuysen

Maaike Molhuysen

Maaike is in 1970 geboren in Amsterdam, waar ze opgroeide in een pakhuis vol boeken. Als dochter van een grafisch ontwerper vond ze letters altijd pure magie. Ze zal nooit het moment vergeten dat ze haar eerste woord schreef - 'pop'. Ze had de code gekraakt!

Al tijdens haar studies Politicologie en Amerikanistiek ging ze aan de slag als journalist. Ze werkte als eindredacteur en schreef over literatuur en schrijven voor diverse tijdschriften. Daarnaast beoordeelde ze manuscripten, onder andere voor uitgeverij De Geus, en coachte ze beginnende journalisten.

Toen ze zich in 2005 realiseerde dat haar hart bij het begeleiden van schrijvers lag, besloot ze de Lettervrouw op te richten. Sindsdien weten niet alleen (aspirant-)auteurs haar te vinden, maar ook uitgeverijen. Maaike is bovendien auteur van het Handboek voor schrijvers (Atlas Contact, 2014).

Maaikes aanpak is persoonlijk en doelgericht: ze gaat uit van de tekst waar je mee bezig bent en de obstakels die je daarbij tegenkomt. Samen zoeken jullie naar de vorm waarin je verhaal het best tot zijn recht komt. Ze paart daarbij een scherp oog voor teksten in allerhande genres aan een grote kennis van het Nederlandse uitgeeflandschap.

Lili de Ridder

Lili de Ridder

Lili (1959) studeerde Nederlands en had lange tijd een tekstbureau voor zakelijke communicatie. Als kind schreef ze schriften vol verhalen, maar durfde die aan niemand te laten lezen. Die angst overwon ze toen ze werd uitgedaagd mee te doen aan wedstrijden en ze prompt in de prijzen viel.

Aan de Schrijversvakschool Amsterdam verdiepte ze zich verder in literaire technieken. Daar kreeg ze ook zicht op het schrijfproces van medecursisten en ervoer ze hoe waardevol gefundeerde en opbouwende feedback kan zijn. Vooral ook merkte ze hoe je er als auteur door kunt groeien, zeker als je iemand treft die met je meedenkt en begrijpt wat je wilt vertellen. Juist die rol van coach en ‘maatje in het schrijfproces’ bleek haar prima te passen.

In 2009 zei ze dan ook volmondig ‘ja’ tegen een samenwerking met Maaike Molhuysen en sindsdien begeleidde ze vele auteurs.

Lili's kracht is dat ze recht doet aan de bedoelingen van de schrijver en concreet handvatten probeert te bieden voor vervolgstappen. Ze doet dit met een goed oog voor zowel de structuur en gelaagdheid van teksten als voor de geloofwaardigheid (psychologie) van de personages.

Meer weten?

Wil je meer weten over ons? Klik dan hier en hier voor artikelen die in Schrijven Magazine verschenen, hier voor een interview dat Maaike gaf aan VK Banen, hier voor een interview in maandblad Opzij over Maaikes ‘thuisbibliotheek’ en hier voor een artikel van Lili over ‘schrijfdrempels’.

De Lettervrouw gelooft met heel haar hart in de kracht van verhalen. Daarom doneert zij ieder jaar vijf procent van haar winst aan Biblionef, een organisatie die boeken ter beschikking stelt aan kinderen in ontwikkelingslanden.