Logo van de LettervrouwLogo van de Lettervrouw

Manuscriptanalyse

Je hebt het manuscript voor een kinderboek, verhalenbundel of roman afgerond. Maar hoe goed is je werk nou echt? Hebben je personages voldoende diepgang? Zijn je verhaallijnen boeiend genoeg? En past je stijl wel bij het soort verhaal dat je wilt vertellen, of bij de doelgroep die je voor ogen hebt?

Of je bent bezig aan verhalende non-fictie en vraagt je af of je het wel goed aanpakt. Heb je de juiste structuur gekozen? Neem je je lezer wel mee in je verhaal?

Wellicht ben je zelfs al een tijd op zoek naar een uitgeverij, maar vang je overal bot. Je snapt er niks van: heb je per ongeluk de verkeerde uitgeverijen benaderd? Of mankeert er iets aan je werk waar je zelf geen weet van hebt? Het is duidelijk: het wordt tijd om een professionele lezer in te schakelen.

Werkwijze

Wil je je werk door ons laten analyseren, dan sturen we je eerst een lijstje met vragen. Zo willen we bijvoorbeeld weten hoelang je al met schrijven bezig bent, wat je nog meer schrijft en wat je bij dit specifieke manuscript voor ogen heeft gestaan. Vervolgens lezen we je verhaal van voor tot achter en maken we er een grondige analyse van. In een verslag van plusminus 6 pagina’s A4 gaan we onder andere in op de opbouw van je tekst, de personages, de plot, je stijl en de uitwerking van de thematiek. Bovendien voorzien we je manuscript van aantekeningen, waardoor je een heel concreet beeld krijgt van zowel de eventuele aandachtspunten als de verrassende of krachtige passages in je tekst. Ter afronding geven we je de gelegenheid in een (telefoon- of Skype-)gesprek eventuele vragen te stellen en te bespreken hoe je het beste verder kunt gaan.

Heb je na een manuscriptanalyse behoefte aan meer begeleiding, dan kun je ons inschakelen als schrijfcoach.

Kosten

Het tarief voor manuscriptanalyses bedraagt 10 euro per 1000 woorden manuscript en daarnaast 125 euro voor het verslag. Bestaat je manuscript uit verschillende losse verhalen, dan rekenen we 150 euro voor het verslag (naast de 10 euro per 1000 woorden). Dit is inclusief het gesprek en het terugsturen van je manuscript, maar exclusief 21 % btw. Bij manuscripten van 90.000 woorden en meer: prijs op aanvraag. Bij teksten van minder dan 10.000 woorden werken we op uurbasis (à 60 euro per uur ex btw).

Meer weten?

Wil je meer weten of een manuscriptanalyse aanvragen, neem dan telefonisch of per mail contact met ons op. Onze contactgegevens vind je hier.