Logo van de LettervrouwLogo van de Lettervrouw

Lili de Ridder

Lili (1959) studeerde Nederlands en had lange tijd een tekstbureau voor zakelijke communicatie. Als kind schreef ze schriften vol verhalen, maar durfde die aan niemand te laten lezen. Die angst overwon ze toen ze werd uitgedaagd mee te doen aan wedstrijden en ze prompt in de prijzen viel.

Aan de Schrijversvakschool Amsterdam verdiepte ze zich verder in literaire technieken. Daar kreeg ze ook zicht op het schrijfproces van medecursisten en ervoer ze hoe waardevol gefundeerde en opbouwende feedback kan zijn. Vooral ook merkte ze hoe je er als auteur door kunt groeien, zeker als je iemand treft die met je meedenkt en begrijpt wat je wilt vertellen. Juist die rol van kritisch-opbouwende lezer en ‘maatje in het schrijfproces’ bleek haar prima te passen.

In 2009 zei ze dan ook volmondig ‘ja’ tegen een samenwerking met Maaike Molhuysen en sindsdien begeleidde ze vele auteurs van fictie én non-fictie.

Lili’s kracht is dat ze recht doet aan de bedoelingen van de schrijver en concreet handvatten probeert te bieden voor vervolgstappen. Ze doet dit enthousiasmerend en met een goed oog voor zowel de structuur en gelaagdheid van teksten als voor de geloofwaardigheid (psychologie) van de personages.

« terug naar ‘Wie wij zijn’